Uyku apnesi, horlama ve uykuda solunum durması olarak tanımlanıyor. İnsan ömrünün ortalama üçte birini oluşturan uyku, sağlıklı bir yaşam için büyük önem taşıyor. Kalitesiz uyku gündüz sürekli uyur halde dolaşma, konsantrasyon eksikliği gibi şikayetlere yol açarken; yüksek tansiyon, kalpte ritim bozuklukları, felç veya ani gece ölümlerine neden olabilen uyku apnesine de neden olabiliyor.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşim Boyacı, uyku apnesi hakkında açıklamalarda bulunarak apnenin solunumun 10 saniye veya daha uzun süre durması tanımlandığını kaydetti. Uyku apnesinin aşırı kilolu, boyun çevresi geniş, kısa boyunlu insanlarda daha çok görüldüğün kaydeden Prof. Dr. Boyacı, "Hava yollarının etrafındaki yağ dokusu arttığı için hava yolu daralıyor ve uyku sırasında hava yolları kapanıyor. Bunun dışında burnunda eğrilik ve geniz eti olan, çenesi küçük ve geriye doğru olan insanlarda hava yolları daralacağı için bu kişilerde uyku apnesiyle karşılaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Uyku Apnesine Dikkat!
Pek Çok Sağlık Sorununa Yol Açar
Uyku apnesinde en çok karşılaşılan bulgunun basit olmayan horlama olduğunu belirten Prof. Dr. Haşim Boyacı, "Bahsettiğimiz horlama basit olmayıp gök gürültüsü şeklinde olan horlamadır. Hastalarımızın çoğunun yakınları 'gece uykusunda nefesi duruyor, ölecek diye korkuyoruz' şikayetiyle geliyorlar. Bir diğer bulgu ise gündüz aşırı uykulu olma halidir. Bu kişiler geceleri sürekli nefesleri durduğu için uykuları bölünür" diyerek uyku apnesinin şeker, tansiyon gibi pek çok sağlık sorununa da yol açtığını aktardı.

Uyku apnesi bulgusu olan kişilerin mutlaka uyku merkezlerine başvurmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Boyacı, "Bu hastalığın tedavisi özel bir tedavidir. Eğer kiloya bağlı bir darlıksa bunu düzeltmek cerrahi olarak mümkün olmadığı için kişilere cihaz kullandırıyoruz. Eğer kiloya bağlı değil bademcik, burundan kaynaklı sebeplerden ise kulak burun boğaz doktoruna gönderip ameliyat olmalarını öneriyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Haber: Melis Nur Dalar (Radyo K.İ.)